Heel kort door de bocht kan een mens slechts drie kleuren onderscheiden, blauw rood en groen. Dit zijn de kleurenkegeltjes in je oog. Door deze drie kegeltjes meer of minder aan te spreken is het gelukkig mogelijk om een bijna oneindig aantal kleuren waar te nemen. Doordat je hersenen het licht dat je oog binnenvalt interpreteert en hier de mooiste kleurenbeelden van maakt. Als je de wetenschap erop na slaat, kan het menselijk brein zo wel 10.000.000 verschillende kleuren onderscheiden. Genoeg om uit te kiezen zou je zeggen. Maar ook gelijk bijna een onmogelijke taak. Welke kleur vind jij het mooist? Jacketti probeert je op weg te helpen. Kies de kleur die bij je past.

Kies de kleur

Om te bepalen welke kleuren en kleurencombinaties je het meest aanspreken, begin je met het bij elkaar zoeken van afbeeldingen in woon- of andere bladen en kijk je rond op Pinterest. Zoek afbeeldingen aanspreken. Zo zie je snel welke kleuren of combinaties je voorkeur hebben. Valt je oog het meest op rustige pasteltinten of vallen felle tinten je het meest op? Gaat je hart sneller kloppen van warme (rood, geel) of koele (blauw, groen) tinten? Heb je je voorkeuren in kaart gebracht, dan helpt je dit bij het verder bepalen van de kleuren voor je interieur.

Voor welk effect ga je?

Lets go BananasInktvlek

Kijk voordat je bepaalt welke kleur je gaat gebruiken, wat het effect is dat je wilt bereiken. Wil je je huiskamer aanpakken en er meer gezelligheid, warmte en knusheid in aanbrengen? Kies dan voor warme kleuren en bijbehorende materialen, zoals bijvoorbeeld wol. Is het je slaapkamer waar je mee aan de slag gaat? Dan kies je misschien eerder voor wat ‘luxere’ kleuren als brons of goud, gecombineerd met middernachtblauw. Bij de behangkeuze kies je hier dan waarschijnlijk voor een wat rustigere print. In de woonkamer wil je misschien juist een statement maken met een in het oog springende print van tropische planten of opvallende kleuren.

Groot of klein?

Let er bij het kiezen van de kleuren ook op welke factoren er invloed hebben. De grootte van je kamer of wand telt hierin sterk mee.  Een groot patroon op een kleine wand, kan de wand groter laten lijken, en andersom werkt het ook. Er zijn geen vaste regels als het gaat om je interieur, maar het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt bereiken. Wil je je kamer hoger laten lijken? Dat kan door voor verlichting te kiezen die naar boven schijnt. Verlichting die aan het plafond hangt daarentegen, zorgt er juist weer voor dat de kamer lager lijkt. Heb je de keuze, kies dan voor inbouwspotjes. Verder werkt het altijd, het ligt een beetje voor de hand, om je plafond wit te schilderen. Wil je dit effect versterken, gebruik dan verf die glanst. Wil je nog een stap verder gaan, verf dan een strook van de muur in dezelfde kleur als het plafond, dan lijkt je kamer nog hoger. Als laatste tip kun je de muren voorzien van verf of een behang met verticale strepen, dit werkt optisch verlengend.

Het belang van licht

Ook het licht dat aanwezig is in een ruimte, is van invloed op de kleuren. Het licht dat van buiten naar binnen valt door de ramen en het licht dat je zelf plaatst in je interieur. Valt er veel zonlicht naar binnen, dan kan de schitterend uitgekozen wand met felle kleuren, er opeens een stuk fletser uitzien dan op je zorgvuldig uitgekozen plaatje op Pinterest. Vermijd felle tinten op een wand waar veel licht op valt. Heb je een relatief donkere kamer met weinig zonlicht? Concentreer je dan op lichtere kleuren en warme tinten. maar ook de hoeveelheid ramen waar licht door naar binnen valt. Valt er veel licht op een wand, dan kan de mooie kleur die je hebt uitgekozen, er opeens flets uitzien. Een kleine kamer die je een donkere kleur geeft, kan er hierdoor nog kleiner uitzien. Een lichte tint werkt ruimtelijker. Twijfel je? Probeer dan eerst eens een kleur uit door een vierkante meter op de wand te plaatsen of bestel één vierkante meter proefbehang bij Jacketti. (De kosten hiervan brengen we in mindering op je uiteindelijke bestelling).