Er zijn ontzettend veel verschillende behangsoorten te krijgen. Welke soort kies je? Welk behang is geschikt voor welke situatie? We laten je hier de belangrijkste soorten zien.

Vliesbehang

Vliesbehang (of gladvliesbehang) is het standaardbehang waar alle ontwerpen van Jacketti op worden afgedrukt. Deze behangsoort is extra sterk, afwasbaar en eenvoudig aan te brengen. Ook is het behang krimpvrij en zet ook niet uit als het nat wordt. Hierdoor kan het naadloos aangebracht worden op de muur. Om het behang te plakken, smeer je de muur in met lijm. Je hebt geen behangtafel meer nodig. Een muur voorzien van (vlies)behang is nu voor iedereen weggelegd. Nu staat niets je meer in de weg om zelf te behangen!

Tijdens het plakken is het behang simpel bij te sturen zodat het perfect aansluit. Als het behang eenmaal hangt en de lijm droog is, kan deze snel en gemakkelijk weer worden verwijderd. Klaar voor het volgende Jacketti-ontwerp!

Glasweefsel

Glasweefselbehang is net als vliesbehang eenvoudig aan te brengen. Het is verkrijgbaar in diverse structuren. Het is de sterkste van alle genoemde behangsoorten, maar daardoor ook de meest dure. Het behang gaat lang mee en heeft als voordeel dat het oneffenheden in de ondergrond onzichtbaar maakt. Het beschermt slechte, gevoelige wanden tegen verdere beschadiging en is zelfs geschikt voor plafonds. Glasweefsel goed tegen vocht en is het vlamwerend. Het maakt deze soort behang uitermate geschikt voor oude vochtige huizen of publieke ruimtes. Het standaard glasweefselbehang dient na het plakken wel nog te worden geschilderd. (Er zijn ook soorten verkrijgbaar die al voorgeschilderd zijn, al zijn deze iets lastiger te plakken. Vooral bij buitenhoeken van muren.)

Duplexbehang

Dit voordelige behang bestaat uit twee lagen papier in tal van kleuren en dessins. Duplexbehang is in een gladde uitvoering verkrijgbaar of met een reliëf. Bij de versie met reliëf vallen de oneffenheden van de ondergrond minder op. Duplexbehang is kwetsbaarder dan de andere soorten en is eerder aan vervanging toe. Je kunt dit behang niet overschilderen en het is niet afwasbaar.

Vinylbehang

Vinylbehang is van hogere kwaliteit dan duplexbehang. Het is verkrijgbaar in twee soorten: schuimvinyl en hardvinyl. Beide hebben een kunststof toplaag.

  • Schuimvinyl heeft een verende laag die oneffenheden van de ondergrond enigszins egaliseert. Ook is het overschilderbaar.
  • Hardvinyl heeft, zoals de benaming al doet vermoeden, een harde toplaag. Het is sterk en afwasbaar. Het is geschikt voor vochtige ruimtes en ruimtes waar het behang veel wordt aangeraakt (bijv. de kinderkamer, de hal of langs de trap).